Hipnoza je prirodno stanje duboke relaksacije. Hipnoza je  stanje  u kome imamo mogućnost da prirodnim sposobnostima koristimo našu imaginaciju i komuniciramo sa oba dela uma: svesnim i podsvesnim, u cilju fokusiranja i sređivanja konflikata. To je onaj momenat kada legnemo da spavamo i zatvorimo oči, pre nego što zaspimo, ili ujutro kada se probudimo pre nego što otvorimo oči. Zatim dok igramo igricu, gledamo televiziju, čitamo knjigu itd. Sanjarenje je takođe jedan prirodni vid hipnotičkog transa.

 

Ljudi se često plaše hipnoze , a razlog tome je činjenica da nisu razumeli šta hipnoza zapravo predstavlja. Veći deo nesporazuma dolazi od scenkih dela (scenska hipnoza koja služi za marketing hipnotizera kao i hipnotisanog) i načina na koji je predstavljena u medijima. Postoji zabluda da osoba koja je hipnotisana nema kontrolu. Istina je da osoba ima potpunu kontrolu, da je potpuno svesna svog okruženja, da u svakom momentu može da prihvati ili odbije sugestije koje joj hipnoterapet sugeriše, kao i da prekine seansu ukoliko oseti potrebu za tim.

 

U stvarnosti hipnoza funkcioniše veoma jednostavno. To je nežna progresija od budnog stanja svesti do nivoa duboke mentalne i fizičke relaksacije u kojoj je osoba i do 200 puta sugestibilnija nego u budnom stanju svesti. Pomoću hipnoze osoba može da postigne ciljeve, pronađe kreativnost, podigne samopouzdanje, prevaziđe poteškoće i još mnogo toga. Nemoguće je hipnotisati nekoga bez njegove saglasnosti. Naprotiv! Neophodna je spremnost osobe koja želi da se podvrgne hipnozi.

 

U toku većeg dela hipnoterapije osoba se nalazi u srednjoj dubini transa, pri čemu je duboko opuštena ali i potpuno svesna svog okruženja. Naučno je dokazano da kada zatvorimo oči mozak radi na nižim frekvencijama od 8-12 Hz, i to stanje zovemo alfa stanje. Idealno stanje za primanje sugestija, afirmacija i vizualizacije je upravo izmedju alfa i teta stanja. U toku većine hipnotičkih seansi osoba je u alfa stanju. Uz pomoć obučenog hipnoterapeuta osoba će bitu u stanju da eliminiše negativne misli i obrasce ponašanja i da ih zameni novim pozitivnim rešenjima.

 

Hipnoza i hipnoterapija su u potpunosti bezbedne za svakoga!

 

Dakle, dok je osoba hipnotisana, ona je duboko opuštena i relaksirana, te samim tim i lakše prima sugestije. Osoba je potpuno svesna svog okruženja i u svakom momentu može da prekine seansu ukoliko oseti potrebu za tim. Hipnoterapeut pomaže da se prevaziđu i otklone blokade. Hipnoterapija pomaže da se prevaziđu loše navike, podigne samopouzdanje, smanji stres, pomaže kod anksioznosti i strahova, jača samopoštovanje. Takođe pomaže kod relaksacije, smirivanje nerava, ljutnje i besa, prestanka pušenja, kontrole telesne težine i mnogih drugih problema.

 

 

Hipnoterapija je dala odlične rezultete kod:

 

Nikada ne postavljam dijagnozu i ne prepisujem lekove – samo pomazem da postignete ciljeve koje ste vi sami sebi postavili.

S poštovanjem,

Jasmina Nikolić,

napredni praktičar u psihoterapiji, hipnoterapeut, hipnoanalitičar, BWRT registrovani praktičar, osnivački član BBRS kao I registrovani praktičar BBRS (British BrainWorking Research Society).

Leave a Reply