Anksioznost je stanje uznemirenosti, napetosti i strepnje koje nije vezano za konkretan objekat ili situaciju. Osoba ima osećaj da će se nešto strašno dogoditi, uznemirena je, često oseća napetost i nemir.

Biti anksiozan znači biti uplašen, stalno na oprezu i pod stresom, osećati teskobu i uznemirenost.

Simptomi anksioznosti mogu biti vrlo raznoliki kao što su ubrzani rad srca, bol u grudima, tremor, glavobolje, bolovi u mišićima, osećaj opšte slabosti, “nervozan stomak”, bolovi u želucu. Pored tih simptoma često su prisutni i pojačana žeđ i često mokrenje, nesanica, stezanje u grudima, drhtavica tela… I zbog toga se kod mnogih javljaju brige u vezi sa zdravljem i mogućim opasnim bolestima.

Naravno, neophodno je isključiti i druge uzroke simptoma, odnosno fizičke uzroke anksioznosti (kao što su kardiološke, endokrinološke kao i deficit vitamina i minerala).

U videu ispod možete pronaći koji su mogući fizički uzroci anksioznosti.

 

Zbog anksioznosti često gubimo veru u sebe i samopouzdanje.

Zloupotreba i samoinicijativna upotreba anksiolitika  (“lekova za smirenje”) može pogoršati simptome i izazvati ozbiljnu zavisnost te se nikako ne preporučuje. Ali kada se uzimaju uz nadzor stručnjaka, mogu dati dobre rezultate u kombijanciji sa psihoterapijskim i hipnoterapijskim radom.

Anksioznost održavaju određena uverenja i obrasci ponašanja koji se mogu promeniti psihoterapijom i hipnoterapijom.

Psihoterapija daje vrlo dobre rezultate u lečenju kako generalizovane anksioznosti i/ili takozvane Free floating anksioznosti koja se javlja u telu a ne znate odakle i zašto je tu. Kao i drugih stanja koja se dovode u vezu sa anksioznošću kao što su fobije, opsesivno-kompulsivni poremećaj, panični napadi itd.

Tek nakon pretrage pomenutih mogućih fizičkih uzroka anksioznosti i posete lekara, može se pristupiti rešavanju mentalne anksioznosti kao psihički poremećaj.

 

 

* Napomena: Rezultati od osobe do osobe mogu varirati.Nikada ne postavljam dijagnozu, ne prepisujem lekove, samo pomazem da postignete ciljeve koje ste vi sami sebi postavili.

 S poštovanjem,

 

Jasmina Nikolić,

psihoterapeut pod supervizijom, hipnoterapeut, hipnoanalitičar, praktičar i zvanični trener Duboke Hipnoze, BWRT registrovani praktičar, osnivački član BBRS kao I registrovani praktičar BBRS (British BrainWorking Research Society).